Pacama Coffee – czyli czwórka przyjaciół, których połączyła miłość do ziaren świeżo palonej kawy.

Pacama Coffee tworzy czwórka przyjaciół, Ania i Michał oraz Kasia i Piotrek. Dla każdego z nich jak sami mówią Pacama Coffee to spełnienie marzeń o stworzeniu swojej marki od podstaw, na własnych zasadach.
W ofercie znajdują się świeżo wypalane w rzemieślnicym piecu kawy, zarówno single origin jak i blendy. Ziarna sprowadzane są z różnych zakątków świata m.in. z Kenii, Brazylii, Meksyku czy Nikaragui. W swojej ofercie posiadajarównież kawę dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie kofeiny czyli bezkofeinową Mexico – Decaf, która powstaje w naturalnym procesie dekofeinizacji Mountain Water Process. Dodatkowo w Pacama Coffee dostępne są akcesoria do alternatywnego parzenia kawy oraz ręcznie wytwarzana ceramika.
Ziarna Pacama zamknięte są w przepięknych opakowaniach, które są bardzo praktyczne. Posiadają małego ”rzepka” do zamykania.
Kto tworzy tę wspaniałą markę?
Piotrek przed stworzeniem Pacama Coffee zdobywał doświadczenie w branży. Współpracował z polskimi palarniami, poznając wszystkie procesy tworzenia wyjątkowych kaw speciality, a także budował ich dystrybucję w Polsce. Z kolei ja (czyli Kasia) od dawna interesowałam się kawą i w moich kuchennych zapasach można było znaleźć wyłącznie świeżo palone ziarna speciality. Do stworzenia biznesu związanego z kawą zainspirowały mnie wakacje w Panamie, gdzie miałam okazję pierwszy raz zobaczyć wisienki kawowca na żywo oraz spróbować rewelacyjnej lokalnej kawy. Prywatnie z Piotrem tworzymy rodzinę razem z naszym Jack Russel Terrierem, Romą. Uwielbiamy naturę, morze i spacery po lesie, dlatego naszym marzeniem jest aby w przyszłości opuścić miejską dżunglę i zamieszkać bliżej natury.


Nasza sąsiedzka kooperatywa nie powstałaby bez Ani i Michała, którzy podobnie jak my są miłośnikami świeżo palonej kawy a także posiadają doświadczenie w prowadzeniu własnego biznesu. Podczas jednego z naszych prywatnych spotkań okazało się, że mamy wspólne marzenie dotyczące stworzenia własnego brandu, dlatego postanowiliśmy połączyć nasze siły, doświadczenie każdego z nas i stworzyć Pacama Coffee. Ania i Michał w wolnym czasie uwielbiają wypady do swojego domu nad rzeką gdzie mogą obcować z naturą, delektować się ciszą i spędzać czas z bliskimi.

Posiadacie piękne opakowania, bardzo praktyczne, jak wyglądał proces ich tworzenia?
Dziękujemy, to wiele dla nas znaczy! Tworząc opakowania wiedzieliśmy, że chcemy aby były minimalistyczne ale jednocześnie miały element przyciągający uwagę, dzięki któremu nie zginą na sklepowej półce. Stąd pomysł na wykorzystanie hot-stampingu oraz nietypowe zagięcie paczki. Sam proces zajął nam znacznie więcej czasu niż się spodziewaliśmy ale mieliśmy dużo szczęścia, ponieważ podjęliśmy współpracę z utalentowanym grafikiem, który już po pierwszym briefie przesłał nam propozycje, które nas satysfakcjonowały. Nasze opakowania są różnokolorowe, co jest niemałym wyzwaniem przy wyborze nowych kolorów i wymaga wielu spotkań oraz litrów wypitej kawy (na szczęście mamy jej zawsze pod dostatkiem! ).
Na jakie wartości stawia marka?
Kluczową wartością jest dla nas zapewnienie wysokiej jakości obsługi naszych Klientów oraz długoterminowe budowanie relacji. Zależy nam także na zdobyciu zaufania naszych Klientów oraz dostarczaniu im wyłącznie wysokiej jakości świeżo palony kaw. Chcemy by nasze kawy, oprócz wyjątkowych doznań smakowych, gwarantowały także doznania estetyczne już na etapie unboxingu.
Jakie są Wasze rytuały prywatnie?
Chyba Was nie zaskoczymy ale naszym ulubionym rytuałem jest wspólne przygotowywanie oraz picie kawy. Zawsze gdy się spotykamy nasz rytuał zaczyna się już na etapie mielenia świeżych ziaren, najczęściej korzystamy w tym celu z ręcznego młynka oraz przygotowywania naparu w naszym ulubionym Chemexie. Latem na lodzie, zimą klasycznie czyli z wykorzystaniem wyłącznie gorącej wody.
https://www.facebook.com/pacamacoffee
https://www.instagram.com/pacamacoffee/